Bang van de baas

jun 12

RTL Nieuws: De inspectie voor de Gezondheidszorg signaleert een angstcultuur in het UMC Utrecht. Algemeen Dagblad: Medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie durven volgens het tevredenheidsonderzoek de angstcultuur niet bespreekbaar te maken. Dagblad van het Noorden: Bij de Omgevingsdienst Groningen heerst een angstcultuur. Eindhovens Dagblad: Angstcultuur bij de Primark door respectloze managementstijl. Vier berichten van de afgelopen maanden. Een lijst die met gemak uit te breiden is. Angst in organisaties is kennelijk interessant. Of misschien vooral spannend?

Tegelijk is angst in organisaties moeilijk grijpbaar. Eerlijk gezegd heb ik het als leidinggevende ook wel eens meegemaakt. De ondernemingsraad signaleerde een onveilige cultuur en kaartte dat aan. Op een moment dat ik dat niet zo zag en ook niet ervaarde. Maar daar kan je als leidinggevende niet zo veel mee. Want als je het erkent is het waar, maar als je het ontkent is het ook waar. Dus wat overblijft is serieus nemen van de kritiek en maatregelen nemen voor verbetering.

Een beetje angst is overigens normaal. Het lijkt mij heel verstandig om bang te zijn om veel te hard te rijden, bang om een biertje met een wesp te drinken, of bang om aan de elektriciteit te knutselen als er stroom op staat. Er zijn zelfs collega’s die ik wat meer angst toewens. Projectleiders die zich niets aantrekken van planningen of controllers voor wie geld geen rol speelt. Bovendien: mensen zonder angst zijn psychopaten, ook al niet leuk om als collega te hebben.

Wat te doen bij een angstcultuur? Een rondje op het internet levert veel adviezen op. Het management aanpakken, er over praten, complimenten geven. Zorgen dat je baas verdwijnt. Dat laatste advies vind ik bijzonder. Als het je lukt om met succes aan de poten van de stoel van je baas te zagen dan lijkt mij een angstcultuur terecht. Voor die baas dan.

Ik heb een advies, speciaal voor medewerkers in een angstcultuur
Neem je voor niet bang zijn. Dat klinkt ingewikkeld en dat is het ook. Als het je lukt om je niet te laten intimideren is de angstcultuur al een beetje verdwenen. Daar komt nog bij dat angst aanstekelijk werkt, maar moed ook. Als angst geen vat op je heeft dan bestaat deze feitelijk niet.
Advies 2: Als het bovenstaande advies niet werkt: zoek een andere baan en neem ontslag. Dat is tenslotte het doel van angst: vluchten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *