De vrouw die iedereen blij maakt

aug 21

Het was pas op mijn sportvereniging dat ik ging nadenken over de jonge vrouw op mijn werk. Er kwam een nieuw lid binnen. Een meisje met een vriendelijk, open gezicht, dat voor iedereen een compliment heeft. Als sporter is ze iedereen de baas, maar omdat ze dat met bescheidenheid doet en vooral heel gezellig is valt dat niemand op. Laatst kletste ze tussen de oefeningen met een groepje mensen. Na een paar minuten stonden die allemaal te glunderen en te stralen. En mocht je denken dat mijn waarneming een seksistische ondertoon heeft, mijn trainingsgroep bestaat grotendeels uit getrouwde vrouwen. Het is dit meisje dat mij helpt om woorden te geven aan de jonge vrouw op mijn werk.

Zij kwam een poosje geleden binnen, om werkervaring op te doen. Ze was absoluut gemotiveerd en niet bang om haar handen uit de mouwen te steken. Maar wat mij het meest in haar trof is dat ze wat ‘doet’ met mensen, ze raakt mensen. Ik herinner mij dat ik haar voorstelde aan één van mijn teams. Binnen vijf minuten lachte iedereen. Dát is wat ze doet met mensen.

Is ze ook competent, zul je je afvragen? Natuurlijk is ze er om te leren. Maar de collega voor wie ze werkt is erg blij met haar. Ze heeft mij een aantal keren goed en snel geholpen. Een directe collega vertelde mij dat ze een grote stapel zorgvuldig gesorteerde stukken had laten vallen, alles door elkaar. Ze kwam het schaterend vertellen, waarna iedereen het een grappig incident vond. Ze maakt zaken licht.

Toen ik een keer niet naar huis kon, omdat er een treinstoring was, haalde ze prompt haar autootje en reed ze mij naar mijn woonplaats. De dag erna vertelde ze mij dat ze had ontdekt waarom er op de heenweg “iets piepte” in haar auto, op de terugweg was ze gestrand met een lege benzinetank. Ze vertelde het schaterend en ook ik moest hard lachen. Ook zo’n frustrerend voorval maakt ze licht.

Haar werkervaringsstage is voorbij. Ik hoop dat ze goed terecht komt en denk dat dat ook wel lukt. Van mensen met wie ze sollicitatiegesprekken voerde hoorde ik dat ze van haar onder de indruk zijn. Als je mij nu vraagt wat haar beste eigenschap is zeg ik, ze creëert een glimlach om zich heen. Deze jonge vrouw maakt iedereen blij.

In deze soms cynische wereld is dat een grote kwaliteit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *