De stip aan de horizon van Amsterdam

mei 05

De gemeente Amsterdam wil per 2030 alle benzine- en dieselauto’s uit de stad weren. Alleen elektrisch aangedreven auto’s mogen vanaf die datum de stad nog in, want als het aan de verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma ligt, is Amsterdam vanaf 2030 een uitstootvrije stad.

Je zou zeggen dat dit ambitieuze plan van onze hoofdstad met veel enthousiasme zou zijn ontvangen, maar niets is minder waar. Werkelijk alles en iedereen valt over de wethouder heen. Begrijpelijkerwijs de RAI voorop, die het ‘bizar en luchtfietserij’ noemde. Ook een statisticus, die betoogde dat met een huidig marktaandeel van elektrische auto’s van 0,5% en een gemiddelde levensduur van auto’s van 18 jaar het plan technisch en economisch onuitvoerbaar is. De verantwoordelijk staatssecretaris vindt het idee niet aan de orde, en ongeveer alle politieke partijen van de Tweede Kamer, inclusief de eigen partij van Dijksma, de PvdA, verwijzen het Amsterdamse ‘Actieplan Schone Lucht’ naar de prullenbak.

De gemeente Amsterdam verdedigt het plan evenwel met moed. Vast en zeker zullen alle Nederlandse media de afgelopen dagen de gemeente gebeld hebben. Want dit plan is interessant, zeker ook omdat landelijke politieke partijen er afstand van nemen, terwijl hun Amsterdamse fracties er in het college van B&W mee instemden. De woordvoerder praat de blaren op zijn tong om alle vragen te beantwoorden en alle bezwaren te pareren. Dat lukt niet helemaal, waarop de woordvoerder tegen de Volkskrant zegt “Het actieplan van wethouder Dijksma is eerder een stip aan de horizon”.

Die uitspraak verraste mij. Een stip aan de horizon is toch niet bedoeld om plannen te verzachten of te relativeren? Is niet juist het tegendeel het geval? Een stip aan de horizon betekent dat het misschien nog even duurt, maar dat het zeker gaat gebeuren. Het valt mij op dat die stip-uitspraak te pas en te onpas gebruikt wordt, vooral als we vaag gaan doen, niet zeker weten welke koers we moeten kiezen en die al helemaal niet weten te concretiseren; dan heet het ineens: het is de stip aan de horizon.

Daarom is mijn advies aan mevrouw Dijksma in Amsterdam: ga gewoon door met het actieplan, zeg tegen iedereen dat u het gaat uitvoeren, trek u niets aan van de RAI, de staatssecretaris, verdedig dit plan straks met vuur in de gemeenteraad.

En o ja, zeg tegen uw woordvoerder dat hij nooit meer spreekt over de stip aan de horizon.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *