Goede sollicitant, slechte medewerker

nov 28

Laat ik meteen maar uit de kast komen. Ik ben slecht in solliciteren. Het is door het inzicht van mensen om mij heen en hun vertrouwen dat ik door procedures ben gekomen. Andersom kan ook. Het is mij een enkele keer overkomen dat ik dacht, hoe kan het dat zo’n goed persoon zo’n slecht sollicitatiegesprek voert? In één geval – ik kende de persoon – heb ik na zo’n beroerd gesprek gewoon een lunch met dezelfde persoon georganiseerd.

Natuurlijk spelen zenuwen een rol. Menig sollicitant zit na een gesprek nog uren na te malen. Had ik maar dit gezegd, had ik dat maar niet gezegd. Wie weleens aan de beslisserskant van de tafel zit weet dat dat soort zaken geen verschil maakt; het gaat om de totaalindruk. En wat niet goed is voor mensen met gevoelige zenuwen is de situatie van het sollicitatiegesprek. Je voert een eenzijdig gesprek, met mensen die over je beslissen en die zich niet in de kaarten laten kijken. Het is een spel dat je maar moet kunnen spelen.

Er zijn mensen die hiermee goed kunnen omgaan. Van zenuwen hebben ze geen last en dat spel…. dat vinden ze zelfs leuk. Het goede antwoord op alle vragen. Charmant. Humor. Competent. Ik ken zelf een voorbeeld van een sollicitant die in de eigen organisatie bekend stond als onbetrouwbaar en agressief. In de sollicitatiegesprekken toonde hij zich charmant, inlevend en geschikt. Bij het assessment kwam hij bovendrijven als de meest geschikte kandidaat. Dit was de perfecte sollicitant. Binnen een jaar vloog hij eruit.

Ik heb het meestal wel door of er een goede toneelspeler tegenover mij zit, of juist iemand die bezwijkt onder de onnatuurlijke situatie. Toch heb ik in mijn loopbaan zelf ook een paar keer een verkeerde inschatting gemaakt. Dan is er maar één oplossing: alsnog verstandig zijn en afscheid nemen.

Niet alleen heb je mensen die goed kunnen solliciteren, er ook zijn volstrekt ongeschikte mensen met een fantastisch CV. Er zijn steeds meer bedrijven die “smart” aan werving doen door de CV’s digitaal te selecteren. Je kunt je al afvragen of de setting van een sollicitatiegesprek wel afdoende is voor een juiste werving, de digitale weg lijkt mij daar nog een stap verder van af.

Mijn tip? Zoek de beste CV’s uit en ga lunchen met de kandidaten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *