Het goede gesprek houdt op bij zes personen

nov 21

Sinds ongeveer een half jaar ben ik lid van een nieuw managementteam. We hebben goede gesprekken die ook echt ergens over gaan, we maken afspraken die worden nagekomen, we zijn niet bang om lastige dingen te bespreken, stellen ons doorgaans kwetsbaar op, kortom, we vinden dat we in een half jaar een goed team zijn geworden. Dit wordt ook door anderen opgemerkt. Het is plezierig om met jullie dingen te bespreken, zei een medewerker. Ik krijg ruimte, jullie luisteren, ik heb het gevoel dat ik mijn ei kwijt kan.

Wat maakt nu eigenlijk het verschil? Zijn wij zulke fantastische managers? Dat zou mooi zijn, maar om eerlijk te zijn: we zijn gewoon doorsnee managers zoals veel anderen. Er zijn dingen die we goed doen, maar we hebben ook onze onhebbelijkheden.
Ik ben er eens voor gaan zitten en heb er over nagedacht welke MT’s waar ik in de afgelopen jaren deel van uitmaakte of op een andere manier mee te maken had, goed functioneerden en welke minder. Daarbij ontdekte ik: met drie of vier personen liep het doorgaans uitstekend, met vijf werd het moeilijker en vanaf zes ging het meestal niet goed. Overigens ook niet altijd slecht, maar het werden praat- en afstemmingsgroepen, geen samenwerkende en sturende teams. Bij nog grotere groepen waren frustraties eerder gewoon dan uitzondering. Leden voelden zich minder verantwoordelijk en politiek gedrag lag op de loer.

Toen ik dit besprak met collega managers bleek dat het bij iedereen herkenning opleverde. Tot vier personen functioneerden managementteams vaak goed tot geweldig, bij meer of veel meer (dat blijkt nog vaker voor te komen dan je zou denken) matig tot slecht. Een trainer die ik hierover sprak verwees naar lessen uit de groepsdynamica. Tot vijf personen heeft ieder een natuurlijke inbreng, bij zes gaat het al lastiger en na zes houdt het goede gesprek op. Probeer het maar eens uit, zei ze, maar dat had ik feitelijk al gedaan.

Is dit een verrassende conclusie? Dat lijkt mij eigenlijk niet. Iedereen die wel eens heeft geprobeerd een gesprek te voeren met acht of meer mensen die weet hoe lastig dat kan zijn. Neem dan ook nog eens mensen die graag en gemakkelijk praten (managers), en dat besluiten genomen moeten worden (managementteams).

Als je echt wilt samenwerken en als je besluiten wilt nemen beperk je team dan tot maximaal vijf personen. Maar als je het mij vraagt: liefst tot drie of vier.

2 comments

  1. Bram Wattel /

    Bijzonder eigenlijk dat het brainstormen in grote groepen gewoon doorgaat

  2. Stemt overeen met wat iedere keer weer te constateren is bij ‘brainstorming’: ook daar klettert het relatieve resultaat achteruit vanaf 5 personen. Eerst een beetje, om vanaf 7, 8 personen een ander gedrag te constateren, nl. treeplank-gedrag. Er wordt dan meegelift op wat anderen inbrengen. Dit voegt niets toe, maar vertroebelt. Het effect staat ook wel bekend als ‘social loafing’.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *