Het weer is gedemocratiseerd en daar wordt het weer niet beter van

jul 15

Vorige week vielen er hevige regenbuien, het KNMI kondigde code geel aan. De weken daarvoor was het heerlijk warm, volgens sommigen heel warm, want de temperatuur bereikte waarden tot flink boven de 30 graden.
Mijn vrouw werkt in het basisonderwijs en daar leverde het warme weer veel discussie op. Met als grote vraag: is het tijd voor een tropenrooster? De meningen waren daarover zeer verdeeld. De leerkrachten, de ouders, de kinderen, de Buitenschoolse Opvang en, ik geef het toe, ook de echtgenoot van minstens één van de leerkrachten hadden daarover stellige opvattingen. De enige die echt verantwoordelijk was (niet voor het weer, maar wel voor het tropenrooster) was de directeur, ik weet niet zeker of hij ook een mening had over het tropenrooster. Ik hoop het maar voor hem van niet. In ieder geval was duidelijk dat, welke beslissing hij ook zou nemen, het een fout besluit zou zijn.

Het weer was natuurlijk altijd al een belangrijk onderwerp van gesprek. Mijn opa, die op het Zeeuwse platteland woonde en werkte had speciaal daarvoor een radio aangeschaft. Kon er al gezaaid worden? Moest het graan gemaaid, het hooi naar binnen? Ik kan mij niet herinneren dat hij ooit een mening had over het weer, anders dan een aantal wijsheden zoals: “morgenrood, water in de sloot”. Of “als het regent, regent het nooit een hele dag”. Van tropenroosters had hij nooit gehoord. Als het warm weer was moest je vroeger op en langer doorwerken, dat wel.

Hoewel nu nog maar een enkeling echt afhankelijk is van het weer, heeft iedereen wel een opvatting over het weer. De professionals die een verantwoordelijkheid hebben voor het weer, of in ieder geval voor de reactie daarop, zoals de opsteller van het weeralarm of de schooldirecteuren worden daar knap zenuwachtig van. Want het weer blijkt uiteindelijk toch nog onvoorspelbaar genoeg en omstanders hebben tevoren adviezen en achteraf kritiek.

Code geel, oranje en rood, ijsvrij, tropendagen, windwaarschuwingen en onweer: we weten allemaal het beste wat er zal gebeuren en nog beter wat er moet gebeuren. Het weer is gedemocratiseerd, en dat komt omdat iedereen alles weet van het weer. Weerberichten via radio en TV zijn volstrekt overbodig geworden, omdat we gewoon op buienradar kunnen kijken wat het weer de komende twee weken wordt, waar ook ter wereld.

De directeur op de school van mijn vrouw werd gered door datzelfde weer. Want in Nederland is het bijna nooit lang tropisch warm en dat was ook nu niet het geval.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *