Ik breek een lans voor meneer Van Zoeren van de NVWA

aug 07

Heel Nederland valt over hem heen, maar ik snap die meneer Van Zoeren van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) wel. Dinsdag werd hij bevraagd in het programma Nieuwsuur. Mariëlle Tweebeeke legde hem het vuur aan de schenen. Ze vroeg of het absoluut zeker was dat geen enkel ei verkocht zou kunnen worden dat besmet zou kunnen zijn met het luizenbestrijdingsmiddel fipronil. Dat kon meneer Van Zoeren natuurlijk niet garanderen. Dus vroeg Mariëlle waarom de NVWA dan niet voorlopig afraadde om eieren te kopen. Daar kon Van Zoeren niet echt een antwoord op geven, dus Mariëlle vroeg door en door, totdat Van Zoeren niet anders kon zeggen dan: “Nou ja, als de mensen er mee kunnen leven om tot zondag geen eieren te eten dan is dat misschien wel het beste advies”. Einde van het onderwerp.

Ik denk dat Van Zoeren een heel ander antwoord in zijn hoofd had. “Maar mevrouw Tweebeeke, waar gaat dit nou helemaal over? Natuurlijk kunnen wij niet weten of alle eieren fipronil-vrij zijn. We kregen pas een maand geleden een tip hierover vanuit België. Misschien zit dat luizengif al een jaar of nog langer in die eieren. U denkt toch zeker niet dat we alle eieren in Nederland jaar in jaar uit kunnen testen op fipronil, of eigenlijk moet ik zeggen alle miljarden producten in alle Nederlandse supermarkten op alle mogelijke besmettingen? Wij kunnen nooit garanderen dat er geen enkele besmetting in geen enkel product zit. En bovendien: deze concentratie fipronil is, naar alle waarschijnlijkheid, helemaal niet zo’n probleem. Dus mensen, eet rustig een eitje, wij doen verder onderzoek en na het weekeinde hoort u meer van ons.”

Maar dat kon meneer Van Zoeren natuurlijk niet zeggen. En ook niet dat het met de voedselveiligheid in Nederland, mede dankzij de NVWA, fantastisch gesteld is. En ook niet dat het echte probleem met het voedsel in Nederland is: de hoeveelheid vet, zout en suiker die wij tot ons nemen, door veel te veel producten te kopen waar dat veel te veel in zit. En dat daar jaarlijks vele duizenden mensen aan overlijden en nog veel meer mensen ernstige gezondheidsklachten door krijgen.

De NVWA zal nu wel een dure communicatieadviseur aanstellen, die er voor gaat zorgen dat meneer Van Zoeren voortaan alleen nog maar nietszeggende uitspraken doet.
Mooier zou het zijn wanneer meneer Van Zoeren de waarheid mocht vertellen. Dat lijkt mij echt leiderschap.

One comment

  1. Roline /

    Je hebt helemaal gelijk!:)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *