Leiderschap volgens Obama

okt 03

Zo’n 3500 gelukkigen waren, na betaling van minimaal 1000 euro, getuige van het optreden van voormalig president van Amerika, Barack Obama in het Amsterdamse Afas. Het ging over leiderschap. Ik was niet één van de uitverkorenen en moet het doen met wat berichtjes in de kranten. Mijn indruk is dat Obama heel verstandige dingen heeft gezegd. Of hij zijn honorarium (schattingen variëren van enkele tonnen tot een kleine miljoen) waard is kan ik niet beoordelen. Wat mag het kosten als 3500 mensen geïnspireerd een zaal verlaten?

Eerlijk gezegd zou ik er zelf geen 1000 euro voor over hebben gehad. Dat ligt niet aan mijn gebrekkige interesse voor leiderschap. Integendeel, zou ik zeggen. In de loop van mijn arbeidzaam leven ben ik steeds meer gaan geloven in de waarde van goed leiderschap. Dat ging niet vanzelf. Want ik geloof ook in mensen die zelf verantwoordelijk zijn. Die zelf beslissen wat goed is om te doen. Hoezo een leider die dat voor jou bepaalt? Maar desondanks heb ik vaak ingezien dat organisaties en teams beter functioneren wanneer een leidinggevende vooropgaat, die kan inspireert, die zo nu en dan een doorslaggevende stap vooruit weet te zetten. Leiders die ook nog eens laten zien dat het niet om henzelf draait, maar om dat waar zij voor staan. Ik denk dat Obama vele Amerikanen hoop en moed heeft gegeven, ik denk dus wel dat hij een echte leider is.

Maar voor de zogenaamde “sterke leiders” heb ik een allergie. Maar al te vaak blijken zij zich te ontpoppen als enge zelfgenoegzame types, narcisten, of in het ergste geval als Trumpen. Ik moet dan ook niet veel hebben van mensen die op een voetstuk worden gezet en min of meer vereerd worden, zoals een Dalai Lama. Ik denk dat dat de reden is dat ik geen sterke aandrang heb om seminars te bezoeken zoals die met Clinton of Obama.

Een leider is pas een leider als hij volgers heeft. Maar wat mij betreft zijn volgers niet al te volgzaam. Ik hou van mensen die een beetje eigenzinnig zijn, niet te snel doen wat een ander zegt, hun eigen ideeën hebben over waar ze heen gaan. En dat de leider daar dan wat mee kan. Voor mij is een dieptepunt het leiderschap van Rutte bij de afschaffing van de dividendbelasting: iets gedaan krijgen waar bijna iedereen tegen is.

Misschien is dat wel het echte leiderschap: mensen brengen waar ze graag willen zijn.

4 comments

 1. Michiel /

  Er waren heel veel sterke leiders op het podium van dat congres Bram, maar niet het soort waar jij een allergie voor hebt, een onderwijzeres die op een zeer afgelegen plek in Canada haar leven geeft aan een verloren tiener generatie waar het zelfmoordpercentage het hoogst is, een ballet danseres die met een oorlogstrauma vanuit Sierra Leone via de VS heeft geknokt en op het internationale balletpodium staat. En verdere leiderschaps goeroes kwamen aan bod met eigenlijk dezelfde boodschap: je geeft de verantwoordelijkheid aan het team. Ik ben dus het leiderschap waar jij, terecht, een hekel aan hebt, absoluut niet tegen gekomen. Dus volgende keer: open mind, geef 1000 euro uit an laat je inspireren door voorbeelden van echt leiderschap

 2. Henk Achtereekte /

  Beste Bram, je hebt dan €1000 uitgespaard en wat ga je daar dan vervolgens mee doen? Echte inspiratie mag toch wat kosten? Obama is toch een van de weinigen, die als (vml) leider op wereldniveau nog voor een verlangen naar en hoop op een betere wereld zorgt. Leiderschap van de huidige wereldleiders geeft dagelijks enkel dieptepunten in een beschaving. Het is allemaal zo vreselijk plat wat de Trumpjes, Erdogannetjes, Putinnetjes, Dutertes roepen. Daar put toch niemand hoop op een betere wereld uit. Mislukte boekhouders met een enorm EGO probleem zetten een heel land naar hun hand. Dan toch maar liever de hoop laten voeden door Obama. Direct of indirect.

  • Bram Wattel /

   Hallo Henk,
   Volgens mij zijn we het aardig eens.
   Die 1000 euro, daar ben ik nog naar op zoek

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *