Seksime

jun 26

Een commissaris van Uber is teruggetreden vanwege een seksistische uitspraak, las ik. Met rode konen zocht ik na wat – in het land van de grab-them-by-the-pussy-president – die uitspraak dan wel zou kunnen zijn geweest. Wat bleek? Bij de komst van een nieuwe vrouwelijke commissaris had deze meneer opgemerkt dat er dan wel meer gepraat zou gaan worden.

Dat is geen seksistische uitspraak, dat is een feit.

Uit onderzoek is al lang gebleken dat vrouwen meer woorden gebruiken dan mannen. Een niet-wetenschappelijke controle deed ik bij mijn sportverenigingen. Naast de mannenkleedkamers, waar de heren zich in stilte omkleden, zijn er de dameskleedkamers, waar in een gezellige sfeer van alles en nog wat wordt doorgesproken.

Is het één beter dan het ander? Ik denk het wel. Volgens mij is het een goede zaak als er in de top van organisaties meer wordt gepraat.

Meer nog dan dit houdt het ontslag bij Uber mij bezig. Ik beleef het namelijk als een verbod op het onder ogen zien van verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als leidinggevende van een organisatie waar meer dan 80% van de medewerkers vrouw is word ik daar een beetje onrustig van. Een vrouwenorganisatie is anders dan een mannenorganisatie. Daarin zit een boeiende paradox. Jazeker, in een vrouwenorganisatie wordt meer gepraat, ook over voor mannen bedreigende thema’s als gevoelens en emoties. Maar tegelijk zijn in een vrouwenorganisaties conflicten meer onderhuids dan in een mannenorganisatie. Dus ergens wordt er ook minder uitgesproken. Ik heb er de vinger nog niet op kunnen leggen. Maar goed, ik ben dan ook een man.

Blijft de vraag wat ik moet leren van het seksisme-incident bij Uber. Wanneer is er sprake van seksisme? Als verschillen benoemd worden? Vaak zie ik het als een vrouwelijke collega iets nieuws aan heeft en ik laat het niet na een compliment te geven als iemand er mooi uitziet. Is dat seksisme? Liever teken ik aan dat vrouwen vaker hun best doen om er goed uit te zien dan veel mannen. Inclusief ondergetekende, overigens.

Vorige week zag ik dat één van mijn vrouwelijke managers nieuwe schoenen aan had. Ze waren fel, gekleurd, gestreept en ingewikkeld. Ik kon mij niet inhouden: “Wat heb je een prachtige schoenen aan!”, riep ik. Mijn collega keek mij blij aan, bedankte me en liep door.

Tot nu toe is er geen ontslagbrief op mijn deurmat gevallen.

2 comments

  1. ik vraag me wel af hoe jij weet wat er in vrouwenkleedkamers gebeurd 😉

  2. Nice to read from a man! And about giving a compliment: women enjoy receiving compliments, also from men, men they trust, feel safe with.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *