Wat ik van Herman leerde

jun 29

Op 21 juni kreeg ik een levensveranderend telefoontje. Herman Jansen, vriend, mede-auteur, uitgever, leeftijdsgenoot – iemand die al vijfentwintig jaar een stukje van mijn fundament was –, was zomaar doodgegaan. Iedere samenvatting doet Herman tekort, maar als ik er één moet kiezen is het iets wat ik op zijn uitvaart hoorde: een door en door goed mens.

Ik leerde veel van Herman, deels omdat hij zelf juist niet-belerend was. Waar Herman was was ruimte, waar ruimte is kunnen dingen groeien. Maar ook en vooral leerde ik van hem, omdat hij leefde waar velen van ons coaching, therapie, cursussen mindfullness of spirituele begeleiding voor nodig hebben (en er vaak dan nóg niet komen). Herman ging voor inspiratie, deed waar hij energie van kreeg en liep met een boog om zaken heen die het tegendeel waren. Maar dat is niet de les die ik op deze plaats met jullie wil delen. Herman leerde mij – door het te leven – wat de essentie is van een goede samenwerking.

Mijn samenwerking met Herman was voor mij de uitzondering op mijn persoonlijke regel dat je vriendschap en zaken niet moet vermengen. Onze belangrijkste afspraak was: “We maken geen ruzie over geld”. Onder die zes woorden liggen vertrouwen en een diep besef van wat er écht toe doet. Hoewel we beiden zeker zakelijk naar onze projecten keken stelden we de relatie daar boven.

Eerder schreef Bram op deze site hoe belangrijk het is om iets voor een ander te kunnen betekenen. Dat het leven aan kracht verliest als je dat minder, of niet meer kunt. Dat je soms iemand de ruimte moet geven om iets voor je te kunnen betekenen. Niet zozeer voor jezelf, maar voor die ander.

Laat ik het wat groter maken. Je kunt stellen dat de zin van het leven juist hierin zit: iets betekenen voor een ander, in alle relaties die je aangaat. Herman heeft mij laten beseffen dat hierin de kracht zit van een goede samenwerking: de drive om er niet zozeer zelf beter van te worden, maar juist de ander te laten schitteren.

Ik herhaal: de essentie van samenwerking is de drive om de ander te laten schitteren. Shinen, zouden mijn kinderen zeggen.

Er is een steen uit mijn fundament getrokken. Maar Herman, ik beloof je dat ik ga proberen deze les te leven en door te geven.

One comment

  1. Anja /

    Middels deze column lukt het doorgeven van de boodschap ook doordat je Herman laat shinen in je tekst. Mooi!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *